Fjärde kurstillfället


Idag var inte lydnanden på topp vilket gjorde träningspasset mycket mer komplicerat än det borde varit. Pepsi var rastlös under hela tiden och ville inte sitta still i två sekunder. Jag själv har tränat på mina armrörelser och går redan mycket bättre för att jag försöker tänka på det hela tiden.

Idag har vi tränat på väldigt många olika saker och tror redan jag hunnit glömma bort något. Det nya hindret för detta tillfället var i alla fall balansen. Även balansen har kontaktfält som hunden måste gå på både på uppgång och nedgång. Balansen tyckte Pepsi var ganska läskig första gången men gick väldigt bra andra och tredje gången. Mitt fel att han hoppade ner en aning tidigt på andra gången, det gick aningen för fort så då rörde jag automatiskt min hand fel och han hoppade ner istället.

Tränade lite mer på däcket idag och hade även ett hopphinder efter den. Gick bra tycker jag, lite småfel men så var det bara andra gången vi gjorde detta hindret också.

Slalom, mest för att visa hur mycket vi lärt oss på detta hindret. Gick lite fort på ett ställe men då gick vi bara tillbaka och gjorde om. Sedan gick resten av slalomet bra.

Det sista vi gjorde var en bana med 5 hopphinder, 1 långhopp och 1 tunnel. För att göra en redan komplicerad bana ännu mer komplicerad var vi tvungna att ta tunneln på diagonalen och göra ett byte av handen som man visar hunden vart den ska. Detta blev ganska mycket när Pepsi legat och blivit jättetaggad på att göra något så när jag inte riktigt hann med i handbyttet blev han ännu stimmigare. Men vi klarade i vilket fall att ta hindrerna i rätt ordning.Tredje KurstillfälletIdag la vi till ytterligare två hinder, däcket och långhopp. Alltså två nya hopphinder, däcket där hunden ska hoppa igenom ett däck. Långhopp, som namnet antyder, göra ett långt hopp över ett hinder. Tycker båda hindrerna gick bra med tanke på att det var första gången.

Idag blev det mycket mer träning för mig och hur jag ska visa vad Pepsi ska göra. Jag måste öva på att hålla den armen som jag inte ska använda bakom ryggen då han blir förvirrad av mina rörelser annars. Detta visades väldigt tydligt när vi skulle ta fyra hopphinder som stod rakt framför varandra. Eftersom jag inte var tillräckligt tydlig tog han hindrerna på ett felaktigt sätt.

Övade även på A-hindret, gick väldigt bra, kunde få honom att hålla ett lugnt tempo och vara noga med kontaktfälten. Så inga problem med detta idag.

Så gjorde vi en annorlunda variant på hopphindrerna då jag stod i mitten och hade fyra hopphinder runt om mig som han sedan skulle ta i en cirkel. Första rundan gick utmärkt, inga fel överhuvudtaget. Andra rundan gick lite sämre då han kom en aning fel på ett hinder och rev detta men resten gick bra.

Sist körde vi en bana som bestod av: En kort tunnel, hopp, en svängd tunnel, långhopp och hopp. Återigen märker jag att jag är slarvig med kroppsspråket och han är lite övertänd.  Blir ingen strålande tid precis men vi tog oss igenom banan och tar alla hindrerna.

Andra kurstillfället


Har tränat lite mer på slalom, hopp och även tunnel hemma nu. Börjar gå mycket bättre på samtliga hinder. Måste bara bli duktigare på att inte missa någon pinne i slalomet eller gå förbi ett hopphinder här och där. Sedan är det mest att träna upp farten. Tror (hoppas i alla fall) inte det ligger så långt bort i tiden.

Idag var alltså andra kurstillfället då vi övade mer på hindrerna från första tillfället och la även till A-hindret. A-hindret innebär att hunden ska klättra upp och ner på hindret, de måste även nudda kontaktfältet på både uppgång och nedgång. Som namnet antyder ser hindret ut som ett stort A eller ett uppochnervänt V.

Pepsi tyckte att det var en aning läskigt de två första gångerna, då hunden inte ser att hindret fortsätter på andra sidan toppen. Men det viktigaste var att han tog det lugn och var noga med kontaktfälten. 

Vi hoppade en bana med 5 hinder som gick superbra första rundan. Men på de andra tre rundorna missade han både 1 och två hinder. 

Allt som allt är jag väldigt nöjd med detta tillfället då jag kunde ha han lös inte bara när jag själv körde en bana utan även när andra gjorde det. Han höll sig väldigt lugn och uppmärksam. Även väldigt nöjd med hur han hanterade tunneln idag. Sa bara kommandot för tunneln, "tunneln", så gick han som han skulle. Blev lite problem när en annan hund kissade på en tunnel men var inte bara han som reagerade på detta. Det går framåt för oss i alla fall så jag är supernöjd!   


Första kurstillfället!Meningen med denna blogg är att använda den som en sorts loggbok till mitt projektarbete, eftersom en riktigt bok troligen skulle försvinna någonstans i röran i mitt rum. Projektarbetet kommer gå ut på att jag ska gå på agility med min hund Pepsi som fyller 2 år den 21 juni. Han är av den väldigt lättlärda rasen border collie och tidigare har han och jag gått på en valpkurs. Mamma har även gått på en vallhundskurs med honom. 

Nu ska jag alltså gå en nybörjarkurs i agility. Vi hade det första kurstillfället i tisdags då vi började tränade lite lätt på tre olika hinder, hoppning, slalom och tunneln. Hoppningen gick ganska bra förutom när han blev lite distraherad av något som luktade på banan. Annars hoppade han ordentligt och högt över hindren.

När ledaren förklarar slalom så var hon mest inriktad på att hundarna under detta tillfället bara skulle lära sig att inte vara rädda för pinnarna. När jag ska prova med Pepsi tar jag fram en av hans leksaker och på så sätt leder honom igenom slalombanan. Han var i alla fall inte rädd för pinnarna utan hoppar lite in i dem för att få tag i sin leksak så snabbt som möjligt. Det där hoppandet är något vi får jobba med senare.

Tunneln gick minst sagt inte så jättebra. Han börjar med att springa in i tunneln men när jag ska försöka få honom framåt genom att kalla på honom och springa brevid tunneln vänder han istället och går ut där han kom in. Vi försökte då kasta in lite godis för att få honom och springa in igen och det funkade men tar ju lite tid. Tror i alla fall inte han är rädd utan att han mer tycker det är dumt att springa i tunneln när det går fortare att springa brevid den. Men det är något vi får träna på.

Pepsi
Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0