Kursdag 6+7


Träningstillfälle 6 var lite mer fartfyllt träningspass. Fick tillsägelse av Tina (hjälpledare) att jag slarvade med att visa vägen med handen. Var lite "försiktig" och sträckte inte ut armen helt som man ska göra. Vilket fick Pepsi att snurra istället.

Vi körde en bana som bara bestod av hopphinder och en tunnel som avslutning. Väldigt snurrig bana men otroligt nyttig att köra. Den handlade mycket om att hitta de smidigaste och snabbaste vägarna att gå. Maggan kom med tips om hur hon tyckte att man kunde göra och sen blev det frivillig om vilka av tipsen man använde sig utav. Denna banan gick faktiskt över förväntan. Ibland trodde man att man gick fel väg (eller så gjorde man det) för att banan var så tight och som sagt snurrig. Man tog samma hinder flera gånger osv.

Vid dagens träning har vi lärt oss en ny sak som kallas blindbyte. Som alla andra byten är den till för att spara tid. Man ska i blindbyte vända ryggen mot hunden så man inte ser vad den gör och på så sätt komma i en bättre vinkel för att visa vilket nästa hinder är. Inte helt okomplicerat och skulle hunden då missa hindret som den tar medans du har ryggen mot den och sedan tar ett annat efteråt så får du fel för fel väg och därmed diskas. Inte att rekommendera om man inte har en säker hund med andra ord.

Sen körde vi en bana som inte någon av oss riktigt förstod. Ingen som fick något flyt på den i vilket fall. Den hade säcken, långa tunneln och lilla tunneln som låg i en rad bredvid varandra + några hopphinder och däcket. Blev i och med tunnlarna väldigt svårt att veta hur man skulle gå för vart man än kom ut så låg en tunnel ivägen. Lyckades göra ett snyggt framförbyte innan Pepsi skulle in i säcken men då tvekade han och ville inte gå hela vägen igenom istället. Men jag fick till ett framförbyte i alla fall, inte fått det tidigare då han varit allt för snabb. Däcket som vi startade och avslutade denna banan med gick inte så bra. Märkte att han inte tar däcket om jag står på hans högra sida och visar. Har troligen känts mer naturligt för mig att börja på den sidan när vi tränat och då blev han förvirrad om vad han skulle göra nu.

Vänsterslalom har gått extremt bra idag! Känns nästan som man fått en förbättrad hund utan att ha tränat. Visst jag visar vart han ska men farten som vi fått upp idag kan inte bli mkt bättre. Högerslalom går aningen sämre, men jag märker att jag gärna vill visa vart han ska gå med högerhanden trots att det är högerslalom och detta gör att jag får en lustig hållning och vinkel på kroppen.

Sen avslutade vi med en längre bana som innehöll blandade hinder fast inga balanshinder, varit blött nu ett tag så var bra det. Märktes att jag blivit trött då också då jag sprang fel efter andra hindret. Men andra gången vi körde banan gick det bättre.
Kursdag 5Vid detta tillfället hade Maggan ställt upp en lång bana innan vi kom till träningen. Vi skulle sedan ta ut delar av banan och träna på dessa och till sist ta hela banan.

Så vi började med ett hopphinder, balansen och avsluta med ett till hopphinder. Vilket inte alls var en bra början. Pepsi skulle behövt ta ut den första energin på något annat då han blev alldeles för stimmig nu istället. Fick gå balansen rätt många gånger för att försöka få det rätt. Men han var både onoga med kontaktfälten och fick för sig att hoppa ner mitt i balansen. Fick tillsist ta tag i halsbandet för att försöka sakta ner honom medans han gick balansen. Mer träning på balansen behövs definitivt!

Sedan tränade vi på först två hopphinder som inte stod rakt emot varandra, sedan kom tunneln och några meter bredvid tunneln stod ett till hopphinder i samma vinkel som öppningen på tunneln. Vi skulle ta de första två hopphindrerna och sedan skicka hunden in i tunneln och ställa oss på den sidan av nästa hopphinder som hunden skulle hoppa mot. Väldigt svårt måste jag säga. Då man var tvungen att placera sig precis rätt. Annars struntar hunden att ta hopphindret och går bara förbi det till dig istället. Vi klarade det i alla fall på tredje (sista) försöket. Man ska ju sluta när man är på topp!

Vi övade även på att ta några hinder förre och sedan däcket. Denna gång med både hög och låg höjd på däcket. Svårt att få Pepsi att gå igenom däcket direkt när han bara springer på. Så tillslut började jag med att säga åt honom att stanna till lite först om han inte tog det korrekt på första försöket just för att han inte ska få för sig att "däcket" betyder något annat än att hoppa igenom däcket.

Övade även på att ta lången, A-hindret och några hopphinder. Där skulle vi använda oss av bakombyte efter A-hindret. Kunde gått smidigare men vi har ju faktiskt precis börjat öva på detta.

Den stora banan bestod även av slalom, fler hopphinder och den långa tunneln. Mest missar med kontaktfält och tiden var helt säkert inte bra. Gick bättre andra gången vi körde den och vi fick lite mer flyt på det hela. Jag fick i vilket fall springa mig anfådd.

Egen träning


Inspirerade mig själv när jag skrev i bloggen nyss så tog en liten runda till brukshundklubben igen. Idag blev det bara med en hund! Gjorde inte upp någon speciell bana eftersom jag var själv och det tar sån tid att ta fram massor av hinder och bygga bana. Men övade på däcket en hel del. Höjde det även så det var så högt som vi egentligen ska ha det men inte övat på tidigare. Gick bra när han väl koncentrerade sig. Så skillnaden mellan högt och lågt blev inte så stor faktiskt. Det handlar helt enkelt om att han ska koncentrera sig på det han ska göra och inte gå förbi däcket. 
 
Övade även lite på A-hindret då det var länge sen vi övade på det. Där testade jag mest hur jag ska hålla händerna för att han ska vara så noga med kontaktfälten som möjligt. Det som gick sämst var nog att bara säga A:et, då ville han gärna hoppa av tidigare. Så att jag är med och visar just nu är ganska viktigt.

Blev lite övning på slalomet också. Både höger- och vänsterslalom. Även här testade jag hur mycket jag behövde visa. Han förstår ju innebörden av slalom nu så egentligen behöver jag inte visa med händerna också utan bara med kroppsspråk och rösten. Men för att få upp fart går det lättare om jag visar med även händerna. Men målet är ju att bara kunna använda rösten och så tar han slalomet själv. 

Kursdag 3 och 4 + egen träning


Varit lite dålig på att uppdatera den senaste tiden men nu ska det bli av. Vid tredje kursdagen fick vi besök av Marcus som tävlar agility. Han har varit med och tävlat i SM och man blir väldigt imponerad när han visar hur det ska gå till. Marcus började faktiskt träna med sin hund samtidigt som mamma gick med vår äldre hund, Timmie. Marcus visade som sagt hur han gör med sina hundar och tipsade om saker man kan göra för att förbättra sitt eget kroppsspråk. Vi övade mycket på bakombyten samt framförbyten denna gången. Vilket betyder att man byter vilken sida om hunden man är på. Låter nog mycket enklare än det faktiskt är. Dessutom hade jag vid detta tillfälle problem med att Pepsi inte ville hålla sig lugn. Han skulle hela tiden ha uppmärksamhet och bli klappad osv. Hundar kanske förstår att man är borta mer än man tror, för detta hade pågått sen jag kom hem från min utlandsresa.

Vi övade på en bana som gick med endast hopphinder och en tunnel formad som en 8:a. Det var bakombyten och framförbyten som vi övade på mest genom denna bana och jag kan inte påstå att det gick så jättebra. Något som vi behöver öva på i framtiden.

Dagen efter var jag på brukshundsklubben med min bror och båda hundarna. Nu är jag helt på det klara med att det inte fungerar att ta med Timmie om jag ska kunna träna Pepsi. Han blir alldeles för stressad och ska bara leka med Timmie istället för att koncentrera sig på hindrerna. Så det blev många koncentrationsövningar.

Kursdag 4 började med att vi hade en tystövning. Var bara 2 hopphinder + en liten tunnel till en början med. Vi skulle alltså med hjälp av endast vårat kroppsspråk få hunden att gå banan. Intressant att det fungerar att göra så men inget som jag kände hjälpte oss då Pepsi blev tveksam framför tunneln. Och när jag sedan gick nästa bana blev han tveksam på tunnlarna även om jag då pratade med honom. Vi lade till några till hopphinder på den tysta banan och det fungerade ju men inte mycket mer än det.

Sedan gick vi som förra gången en bana som var formad som en 8:a fast denna gången var mittenhindret ställt åt ett annat håll. Gick väl sisådär med det denna gången också.

Efter det hade vi en längre bana med varierande hinder. Som jag sa innan så blev han lite tveksam på tunnlarna men annars var det inte några större problem.

Kursdag tvåEftersom Sarah var bortrest tog jag (Sarahs mamma) Pepsi med mig till agilitykursen.
Tyckte inte hunden skulle missa kurstillfället. Jag har sett honom med Sarah tidigare
och tycker att han har lugnat ner sig. Börjar lyssna mer och läser av förarens kroppsspråk.
Har mognat under sommaren.

Första uppgiften var att ta hunden genom hindren först från höger sida och sedan ta om
dem från vänster sida. Genom att placera dig rätt och använda handen som hjälpmedel
ska du kunna skicka hunden ut mot rätt hinder, antingen vänster eller höger.

Sedan fick vi gå en bana som var som en åtta. Först ett hinder och sedan in genom tunneln.
Ett hinder igen och sedan genom tunneln från andra hållet. Avsluta med A-hindret som stod
i mitten.

Vi avslutade med en längre bana som vi körde både rätt och avigt.

RSS 2.0