Åttonde och nionde kurstillfället!


Dessa två gånger körde vi banor som vi själva planerat, bland annat min som jag ritat upp och ska försöka lägga upp på bloggen också. Så har blivit övning på många olika hinder och även vippbrädan som vi inte tagit med i någon bana ännu utan bara fortsätter att träna i lugn och ro. Han tyckte det var lika roligt med vippbrädan denna gången då Maggan stod och höll i brädan nu också.

Hopphindrena har gått bäst eftersom det är dom vi har tränat mest på, förutom någon gång de stod lite väl tajt. 

Tunnel nuförtiden är inga problem heller. Förutom vid ett tillfälle som han stressade upp sig så pass att han inte verkade fatta att han ens hade tunneln framför sig.

Däcket är som en stor stoppkloss så länge det inte står som första hindret i en bana. Då tar han det väldigt fint men när det står mitt i så går han väldigt gärna vid sidan av det istället.

Fått köra lite högerslalom nu eftersom de hamnat så i banorna. Gått förvånadsvärt bra! Nästan så det går bättre än vänsterslalom nu eftersom han lugnar ner sig mycket lättare när han inte fattar vad jag sysslar med riktigt.

Blev lite förvånad förra gången när vi hade balansen i en bana och han tog det alldeles för fort så han inte gick på kontaktfälten ordentligt. Med tanke på att han tagit det hindret lugnt första gångerna, förutom då jag gjorde bort mig och visade fel med handen.

Däremot var han otroligt duktig på att ta det lugnt på A-hindret vid något tillfälle. På nedgången var han med alla fyra tassarna på kontaktfältet även om det gått väldigt fort tidigare i banan. Så den omgången är jag väldigt nöjd med.

Lången fungerar lika bra som med hopphindrena, blir bara problem med det när jag glömmer säga till tidigt eller han tar det för fort så han inte koncentrerar sig ordentligt.

Hur det går med banorna i sig beror helt och hållet på hur koncentrerade vi båda är. Det ändras väldigt mycket från omgång till omgång hur det går. En bana kan gå jättebra andra gången och tredje går det inte alls bra. Men för det mesta brukar det inte gå så bra första gången vilket inte lovar gott om vi bestämmer oss för att tävla i framtiden. Men vi är fortfarande bara på nybörjarkursen och har mycket utveckling kvar att göra. Nästa kurstillfället är i alla fall sista gången på nybörjarkursen, ska bli lite tråkigt, men får träna lite mer hemma eller ta med mig honom på onsdagar då det är friträning på brukhundsklubben.

1. däcket 2. hopp 4. tunnel 7. säcken 9. slalom 10. lången

Träning hemma!


Tränade lite hemma med slalom. Efter några gånger tänkte jag att jag kunde testa hur mycket han kunde om jag inte visade med handen vart han skulle. Visade sig att han hajat det här med slalom bättre än jag trodde och klarade faktiskt att ta alla pinnar. Visst, jag är var fortfarande där och visade med kroppspråket vart han inte skulle gå men behövde inte "leda" honom igenom slalomet. Ett stort framsteg tycker jag!

Sjunde kurstillfället


Sjunde kurstillfället var i tisdags men någon dag innan dess passade jag på att träna lite grann här hemma. Kände att vi behövde träna en del på slalom. Tyvärr har Pepsi lite svårt att koncentrera sig när han är hemma där det finns andra saker som lockar. Men lite träning fick vi i alla fall och försökte även på att ta högerslalom, gick helt okej faktiskt.

När vi tränade i tisdags så skulle vi ha med oss de banor vi ritat upp själva, glömde såklart min hemma, men det gjorde inget eftersom vi bara hann med två banor. Pepsi har bara börjat springa fortare och fortare när vi tränar och just nu börjar det bli lite svårt att lugna ner honom också. A-hindret var med i en av banorna och detta tog han med ordentlig fart. Vilket är lite oroande i och med att en av de andra hundarna hoppade ner från toppen gången innan bara för att komma fram så fort som möjligt. Är dessutom inte bra om han tar det för fort nu i början så han slarvar med upp- och nedgången och missar kontaktfälten.

Ett annat problem med att han har för mycket fart är att han gärna snurrar runt och vill kolla vad jag gör, då hamnar han helt plötsligt för nära nästa hinder och man måste gå tillbaka lite för att han ska få tillräckligt med plats för att ta hindret.

Själv känner jag att mitt kroppsspråk har blivit mycket bättre. Har koll på hur jag ska hålla händerna och gör jag inte som jag ska så märker jag det nu för tiden. Man måste bara hålla sig koncentrerad och tänka på vart hunden är i förhållande till hindrerna.

Nytt hinder för denna gången var vippbrädan. Senare ska hunden gå över vippbrädan själv och få den att slå ner men nu i början gör man inte så för att det är väldigt lätt att hunden blir skrämd då. Så istället står någon och håller i brädan på ena sidan, låter hunden gå upp på andra och tar sakta ner brädan när hunden stått längst fram en liten stund. Pepsi tyckte det var jätteroligt bara för att Magareta stod i andra änden och pratade med honom, hon stod dessutom i precis rätt höjd så han kunde passa på att pussa henne i ansiktet. Men han har inte så stor koll på vart han sätter fötterna då istället. Brädan var väldigt smal och han stod och små stampade på den och fötterna var lite utanför brädan ibland. Skönt i vilket fall att han tyckte det var roligt. En av de andra hundarna halkade av med bakbenen och tyckte det var läskigt därefter så det är ett hinder som de väldigt lätt blir rädda för.

Banorna som vi körde gick hyfsat bra. Han har lite svårt att lugna ner sig tillräckligt, absolut första och andra omgången. Vi körde banorna på lite olika sätt, vi byte på start och mål t.ex. När vi gjorde detta på ena banan gick det 10 gånger bättre. Ibland är det bara såna saker som behövs för att han ska ta det en aning lugnare.  


Femte och sjätte kurstillfället!


Inte haft tid att skriva om femte kurstillfället ännu så får bli båda två samtidigt.

Säcken som nytt hinder på tillfälle fem, en tunnel fast inte öppen i slutet. Har kört detta hindret hemma tidigare och var därmed inget problem faktiskt. Fanns även med i en av dagens banor och var bara en liten tvekan första gången innan han sprang igenom.

Varit ännu mer träning på slalom och vi ska även träna på att ta slalom med föraren på höger sida vid något senare tillfälle. Avigt mot vad vi gjort tidigare alltså. Men slalom går även det bara bättre och bättre. Vi måste enligt Tina bara sakta ner lite så han är noga med att ta alla pinnar. Väldigt förvånad över hur snabbt det går framåt för alla som går kursen. Inte bara med slalom utan med alla hinder och banor.

Inget nytt hinder på tillfälle sex men mer komplicerade banor. Märktes tydligt idag att alla hundarna verkligen tycker det är kul då de i första rundan bara ville ta så många hinder så fort som möjligt, spela roll om det var i rätt ordning eller som matte sa åt en att göra. Pepsi tyckte det var extra roligt när han lyckades springa precis framför mig så jag snubblar och trillade i backen. Ingen skada skedd men han var bevisligen lite övertänd.

Faktiskt detta och mitt kroppsspråk som orsaker felen vi gör. Han lyckas springa som en galning och springa förbi hindren innan jag hunnit med att ens säga vad han ska göra. Har han inte gjort det så har jag istället glömt att visa tydligt med kroppen och händerna vart han ska. Men jag försöker jobba på det även om jag inte riktigt orkat med just denna veckan då jag också kämpat mot en förkylning.

Till nästa gång ska vi planera en egen bana som vi ska bygga upp vid något senare tillfälle. 7 olika hinder ska det åtminstone vara. Känns faktiskt inte lika mycket som det lät i tisdags när Maggan berättade det då vi kört banor med 11 och 8 hinder idag.

Även kört A-hinder lite mer idag. Två hopphinder förre denna gången för att få in det lite i en bana och få lite fart. Gick bra då han gick på kontaktfältet alla gångerna. Och fortare går det också även om det gör mig lite nervös. 

 

Är mycket mer komplicerat än det ser ut, för det första jag tänkte var att det såg hyfsat lätt ut
Banan tillfälle 6

1: hopphinder 2: däcket 5: tunnel 8: långhopp

RSS 2.0